Kristdemokraten, nr 08/2015

2015-02-18

Veckans ledare och aktuell artikel:
Ledare: En ny partiledare bör lära av McDonald’s
Aktuellt: ”Det ska märkas att KD är i stan”

Klicka på omslaget! (kräver prenumeration och inloggning)
Kristdemokraten

LEDARE.En ny partiledare bör lära av McDonald’s

När väljargrupper jagas framför sökande efter svar på samhällsutmaningar, slutar man tomhänt. Ett utbud som ska vara alla till lags fungerar inte.

LEDARE. Det går trögt för världens största snabbmatskedja. McDonald’s försäljning går sämre och gav därmed ett vinstresultat för fjolåret som är 15 procent lägre jämfört med år 2013. Allvaret framträder än tydligare i siffrorna för sista kvartalet där vinstminskningen är hela 21 procent. Siffrorna är nödvändigtvis inte intressanta för svenska politiker, men slutsatsen som dras av bolagsledningen bör politiker och partistrateger läsa.
Trenden att äta nyttig och mer hälsobetonad mat har inte lämnat menyn för hamburgerkedjan orörd. Tvärtom har McDonald’s anpassat sitt utbud och försökt locka kunderna med sallader som huvudmål och andra tillbehör än pommes frites.

Bevara grundtanken
I kampen om de hungriga och kostmedvetna har McDonald’s meny de senaste tio åren utvidgats med runt 100 produkter, skriver tidningen Washington Post. Problemen har därefter staplats på varandra. Kök har saknat det nödvändiga utrymmet för att tillreda det utökade antalet rätter. Bilköer har blivit längre för de som köper via McDrive då hela välja-beställa-tillaga-processen blivit mer komplicerad.
Viljan att behålla låga priser på ett begränsat och mindre påkostad utbud har tvingat fram en prisökning på andra delar av sortimentet med resultatet att färre köper dessa dyrare och mer tillagade alternativ. Matupplevelsen blir därefter, med följden att försäljningen och vinsten minskar. Slutsatsen är att minska på utbudet.
Det går inte att vara alla till lags.
Egentligen är detta en återgång till det som är själva framgången för McDonald’s. Den första restaurangen som bröderna Dick och Mac McDonald öppnade år 1940 hade ett stort utbud av maträtter och skiljde sig inte från mängden. Framgången kom åtta år senare. Då hade menyn rensats till nio produkter med hamburgaren i fokus och det var självservering. Man skapade ett vinnande koncept. En egen nisch.

Identifiera utmaningar och ge svar
McDonald’s visar att även ett framgångsrikt bolag med stor erfarenhet kan förlora sitt huvuduppdrag i jakten på bevarad maktbas och större framgång. Att partier inte är vaccinerade mot denna smitta visar varje valrörelse.
När väljargrupper jagas framför sökandet efter svar på stora samhällsutmaningar, slutar man tomhänt. Det spelar ingen roll om känslan är att väljarna är inom greppbart avstånd. Så länge partiet bara är utrustat med ett lockrop hörs inget annat än ett eko av andra och
måhända gamla läten.
Den kristdemokratiska ideologin ger dock förutsättningar till unika svar på frågor som alla brottas med. En ny partiledning bör därför först identifiera utmaningar, komma med lösningar på dem och presentera dessa. Detta bör partistrategerna tänka mer på än att tala om Kristdemokraternas omnämnda potential på tolv procent.
Det är lätt att stirra sig blind på större andelar så att man missar de uppnåbara målen. För ett parti som
ligger runt fyra procent är det en bedrift att dubbla stödet till åtta. Men en ökning med ett par procentenheter kan dock vara mer varaktig och dessutom ske utan att försöka vara alla till lags.

Marcus Jonsson

AKTUELLT. ”Det ska märkas att KD är i stan”

AKTUELLT. – Örebro fyller 750 år i år och det kommer naturligtvis att uppmärksammas på Kristdemokraternas kommun- och landstingsdagarna i Conventum här i Örebro. Men det viktigaste nu är att staden kommer att invaderas av många trevliga kristdemokrater, säger Ewa Sundkvist, distriktsordförande.

Arrangemanget tidigarelades
Det är som alltid ett krävande arbete att få till alla seminarier, föreläsare, lokaler, mat och fest. Men Tommy Bernevång, Kristdemokraternas kommun- och landstingspolitiske sekreterare, har som alla tidigare år lyckats planera och ordna allt på bästa sätt, trots att hela
arrangemanget tidigarelades.
Från Örebros håll har Marie Magnusson hållit i trådarna tillsammans med bland andra Sven-Erik Sahlén, Elin Enes och ett trettiotal frivilliga.
– Det jag själv ser fram emot är inledningen med valanalytikern Marcus Oscarsson från TV4. Han brukar vara intressant att lyssna på och det kan vara bra för honom att träffa en massa kristdemokrater. Sedan är naturligtvis Göran Hägglunds tal extra spännande på söndagen, eftersom det antagligen blir ett av hans sista riktigt stora tal till partiet. Vad vill han skicka med inför framtiden, säger Ewa.

Intressant upplägg
Årets kommun och landstingsdagar har ett intressant upplägg med seminarier kring ideologi, ledarskap och strategi, vilket kommer att kopplas ihop med de nämnd­inriktade seminarierna där ideologin får landa i det praktiska politiska arbetet.
– Middagen på lördagskvällen kommer att gästas av Jeremias Session Band, ett band med Staffan Ernestam i spetsen. Bandet spelar en mix av rock, pop, blues och folkvisa kombinerat med den för oss örebroare kände poeten Jeremias i Tröstlösa. På festen delar även tidningen Kristdemokraten ut priset till Årets Kristdemokrat, säger Ewa Sundkvist.
Under dagarna före 21–22 feb­ruari kommer det att vara mycket praktiskt som ska ordnas, men arbetsgruppen som håller i allt verkar ha läget under kontroll.
– Jag vill hälsa alla mycket välkomna till Örebro och hoppas att vi ska trivas. Tillsammans ska vi göra dagarna så bra de kan bli. Det ska märkas att det är många kristdemokrater i stan, säger Ewa Sundkvist.
Kommun- och landstingspolitiska rådets ordförande, Ewa Samuels­son, har i vanlig ordning ingått i den arbetsgrupp som har planerat dagarna i Örebro. Hon tycker att det är fantastiskt att så många kristdemokrater har hängt med i svängarna och kunnat boka om tiden då man fick tidigarelägga allt på grund av det utlysta och sedan inställda extravalet.
– Det visar att vi har en bas av människor i partiet som har ett genuint intresse för kommun- och landstingspolitiska frågor. Dagarna i Örebro kommer att bli ett bra tillfälle att träffas och sammansvetsas inför valet av en ny partiledare och se över hur vi i opposition kan lyfta fram KD:s frågor inför nästa val, säger Ewa Samuelsson.

Tommy Wiberg