Kristdemokraten, nr 14/2015

2015-04-01

Veckans ledare och aktuell artikel:
Ledare: Viljor och visioner som drar åt olika håll
Aktuellt: Maria Larsson ny hövding i Örebro

Klicka på omslaget! (kräver prenumeration och inloggning)
Kristdemokraten

LEDARE.Viljor och visioner som drar åt olika håll

Låt oss visa varandra och Kristdemokraterna större respekt och omsorg än att dras med i intrigsökandet.

LEDARE. När Göran Hägglund aviserade sin avgång som partiledare var det sannolikt en och annan engagerad kristdemokrat som, med den förra partiledarstriden i färskt minne, fruktade en vår kantad av intriger, smutskastning och falangstrider. Det finns nämligen inom Kristdemokraterna, precis som i alla politiska partier och andra sammanslutningar av ofullkomliga människor, vissa spänningar. Viljor och visioner som drar åt lite olika håll. Det är ofrånkomligt och sannolikt nyttigt – även om det inte alltid känns så.
Om det finns flera kompetenta kandidater till partiledarposten slutar det ofelbart med att några tvingas se sin favoritkandidat kliva av eller förlora kampen. Det medför sannolikt besvikelse men måste inte innebära någon dramatik. Den öppna process som valberedningen tidigt presenterade skapade ett gott och hoppfullt klimat. Människor pläderade för istället för emot. Stämningen mellan kandidaterna framstod som god. När endast två kandidater återstod arrangerades uppskattade och välbesökta utfrågningar. Därefter valde den ene kandidaten att kliva av för att undvika strid och slitningar i partiet. Kvar som ensam kandidat fanns Ebba Busch Thor.

En renhårig nomineringsprocess
Istället för att bjuda på falangstrider inför öppen ridå kunde vi när nomineringstiden löpt ut konstatera att vi i vårt parti, tillsammans, hanterat en viktig nomineringsprocess renhårigt, öppet och snyggt med en hel del positiv mediebevakning på köpet. Personer som tidigare öppet stöttat någon av de kandidater som klivit av var genast ute och berömde, uppmuntrade och talade gott om valberedningens förslag. Fruktan för intriger såg ut att kunna arkiveras under kategorin ”saker jag oroat mig för i onödan”.
När denna text lämnas till tryck har dock ryktesspridning och hårda ord börjat cirkulera i sociala medier. Alla var nämligen inte nöjda med resten av valberedningens förslag. När denna text nått din brevlåda kan de upprörda känslorna ha lagt sig eller mångfaldigats. Att skriva om känsliga och aktuella ämnen som når mottagarna först efter en tid kräver särskild försiktighet. De senaste dagarnas upprörda utrop bland partivänner i sociala medier avslöjar ett behov av liknande villkor på Facebook.
Tänk om det jag skrev blev synligt i andras flöden först efter en vecka. Eller om det åtminstone tvingades passera ett filter av integritet och eftertänksamhet.

Avstå impulsstyrda utspel
Intriger förekom redan i de grekiska dramerna. Och den amerikanska TV-serien Glamour lär ha visats för miljontals människor i 130 länder i över 7 000 intrigspäckade avsnitt. Medierna trånar efter konflikter och konspirationer som kan hotta upp politikbevakningen. Låt oss visa varandra och partiet större respekt och omsorg än att dras med i intrigsökandet.
Om någon gör dig besviken. Prata med denne eller strunta i det. Anförtro dig åt en vän om du behöver. Men låt bli att blogga eller statusuppdatera på varje impuls av frustration eller besvikelse.

Elisabet Lann

AKTUELLT. Maria Larsson ny hövding i Örebro

AKTUELLT. Hon blir landshövding nummer 43 i Örebro län, sedan starten år 1634 – Maria Larsson,
tidigare kristdemokratisk riksdagsledamot från småländska Gnosjö och senast Barn- och äldreminister fram till valet 2014. Hon blir den andra kristdemokraten på denna post.
Förra veckan presenterade hon sig på anrika Örebro slott tillsammans med avgående landshövdingen sedan 2008, Rose-Marie Frebran, och länsrådet Kjell Unevik, som vikarierar på landshövdingestolen tills Maria Larsson installerar sig 4 maj.

Kalas på köpet
– Jag känner mig stolt och glad över att ha fått förtroendet att bli landshövding i ett fantastiskt län och jag ser fram emot att få flytta hit, sa Maria Larsson som noterade att hon får ett födelsedagskalas på köpet, då hon tillträder under det år då Örebro firar sitt 750-årsjubileum med en mängd arrangemang och begivenheter.
– Här har varit den starkaste tillväxten efter storstadsregionerna under senare år. Här finns också ett geografiskt läge som gör att man är ett logistiskt centrum, som kan utvecklas än mer. I dag fick jag lära mig att vi är en demografisk mittpunkt, vi har lika mycket befolkning på båda sidor, norr som söder.
Maria Larsson blir också myndighetschef för Länsstyrelsen i Örebro, både ett service-och myndighetsorgan.
Från hemkommunen Gnosjö tar hon med sig betydelsen av ett aktivt näringsliv med gott samarbete mellan företag och företagarorganisationer.
– I Gnosjö finns ingen vanlig jantelag. Den är omvänd: ”Kan han så kan jag!” Den inställningen, ett visst mått av kaxighet parat med ödmjukhet, tror jag är bra, sa hon.
Maria Larsson växte upp som bonddotter, blev lärare för att sedan under 16 år vara heltidspolitiker, från 2006 statsråd på Socialdepartementet. Från politiken tar hon med sig erfarenheter av frågor om tillväxt, näringsliv, arbetsmarknad och jämställdhet.

Många besök
När hon fick frågan att bli landshövding var det inte svårt att tacka ja och hon har gjort många besök i länet, som riksdagsledamot och minister.
Som sin företrädare vill hon fortsätta att ha ett öppet slott.
– Under hösten räknar jag med att besöka alla kommuner i länet. Min politiska erfarenhet, men också att ha jobbat med statlig förvaltning som ansvarigt statsråd, tror jag att jag kommer ha stor nytta av.

Andra kristdemokraten
Att hitta en balans mellan det lilla och det stora, den stora kommunen Örebro och de många mindre kommunerna är något hon också vill arbeta med.
Frågan hur det kommer sig att Maria Larsson blir den andra kristdemokraten på posten i ett starkt socialdemokratiskt fäste, tycker hon att regeringen är bäst lämpad att svara på.

Per Danielsson