Kristdemokraten, nr 18/2015
2015-04-29
Veckans ledare och aktuell artikel:
Ledare: Vardagsdrickandet lite mer accepterat
Aktuellt: ”Vi står mer enade än på mycket länge”
Klicka på omslaget! (kräver prenumeration och inloggning)
LEDARE.Skolan och högskolan bär allas vår framtid
Det är väl känt från forskningen om attityder till alkohol, att ju mindre alkohol man dricker, desto mer återhållsam syn på alkohol har man.
LEDARE. Tre större trender när det gäller inställningen till alkohol de senaste fem åren går att läsa ut i IQ:s alkoholindex: (IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget AB, reds anm).
Inställningen till att dricka sig berusad i offentliga sammanhang – på restauranger eller på firmafest – har blivit klart mer restriktiv.
Färre anser att det är rätt och fler anser att det är fel. Attityden till att dricka sig berusad i privata sammanhang har inte förändrats på samma sätt. En mer flytande eller obestämd inställning till detta kan noteras.
Vardagsdrickande ökar och inställningen till det är i stor utsträckning tillåtande. Knappt var femte tycker att det är fel att dricka alkohol en vardag på restaurang.
Undersökningen visar att andelen som dricker alkohol flera gånger i veckan ökar i förhållande till andelen som dricker någon gång i veckan.
Yngre är mer måttfulla
Det behöver självklart inte vara ett problem att dricka lite grann då och då i vardagen, menar IQ:s vd Magnus Jägerskog. Men faran med en sådan normalisering av alkohol är att vi inte uppfattar de risker det kan innebära att dricka lite för ofta.
Svenskens attityd till berusning har alltså blivit mer återhållsam över femårsperioden. Generellt har yngre personer en betydligt mer tillåtande attityd till alkohol än äldre. Men det är ändå bland de unga som måttfullheten ökar mest.
Mellan könen är trenden att skillnaderna minskar men männens inställning till alkohol är fortfarande mer tillåtande än kvinnornas.
Det är också väl känt från forskningen om attityder till alkohol, att ju mindre alkohol man dricker, desto mer återhållsam syn på alkohol har man.
Systembolaget före Ikea
Systembolaget redovisar i sin kvartalsrapport nya toppnoteringar om stödet för bolaget. I rankingen Sustainable brand index intar Systembolaget toppositionen under socialt ansvarstagande, före Apoteket och Ikea.
Samtidigt ökar de kommersiella investeringarna i alkoholreklam till en ny rekordnivå på 1 376 miljoner kronor 2014. Kanske kan Konsumentverkets nya allmänna råd för marknadsföring av alkoholdryck till konsument, som trädde i kraft första mars, bromsa ökningen.
Det finns anledning att hålla ögonen på utvecklingen av vardagsdrickandet. Och på marknadskrafternas aggressiva annonsering att påverka våra attityder.
Mer pengar till forskning är ett viktigt steg i formandet av framtidens alkoholpolitik.
Thord Andersson
AKTUELLT. 200 köade i riksdagen för att tacka Göran Hägglund
Kön var lång då personer från olika politiska sammanhang radade upp sig i riksdagens sammanbindningsbana för att tacka Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund för hans 11 år som partiledare och 24 år i riksdagen. Under uppvaktningens två timmar fick han ta emot både presenter och uppmuntrande ord från över 200 personer.
AKTUELLT. – Den gåva som överraskade mig mest var nog den röda kavaj som jag fick av Folkpartiet, säger Göran Hägglund.
Kavajen överlämnades av Erik Ullenhag, Folkpartiets ekonomisk-politiske talesperson, då Hägglund i riksdagens sammanbindningsbana tog emot de 200 personer som ville gratulera honom för hans elva år som KD:s partiledare och 24 år i riksdagen.
Den röda kavajen fick Hägglund som ett minne av att han enligt egna beräkningar suttit på cirka 900 riksdagsgruppsmöten med sitt parti, och för att han dagarna före avskedskalaset skämtsamt sagt att hans kavaj på ishockeymanér borde hängas upp i riksdagens kammare. På baksidan av kavajen stod att läsa: ”Hägglund 900”, och på framsidans jackficka stod det ”Degerfors”.
Ett solklart MVG
– Jag ger Göran Hägglund ett solklart, mycket väl godkänt betyg för hans elva år som partiledare, sa hans blivande efterträdare Ebba Busch Thor. Hennes present till Hägglund var en gåva till Dr Mukweges arbete för utsatta kvinnor i Kongo.
Partikollegorna Stefan Attefall och Maria Larsson lämnade ett antal böcker och en resecheck för ”förslagsvis en resa tillsammans med hustrun mot ett valfritt mål”.
Vänsterpartiets ledare, Jonas Sjöstedt, kom också med en bok. Den handlade om design och inredning.
– Trots att vi ofta haft olika meningar i debatter respekterar jag Hägglund för hans självdistans, humor och ärlighet, sa Jonas Sjöstedt.
Liknar drottning Kristina
Även Kristdemokraternas förre partiledare Alf Svensson kom till sammanbindningsbanan.
Han hängde omsorgsfullt en medalj runt Hägglunds hals, med en bild på Sveriges drottning Kristina.
– Jag tycker de påminner om varandra. Hon var också beslutsam, intellektuell och visste vad hon ville, men regerade för kort tid, sa Alf Svensson.
Av Kristdemokraternas europaparlamentariker i Bryssel, Lars Adaktusson, fick Hägglund ett par manschettknappar.
Statsminister Stefan Löfven kom direkt från en utfrågning i konstitutionsutskottet och överlämnade ett presentkort att användas för framtida besök på Jönköpings konserthus.
Västerbottenost och tunnbröd
Av Centerpartiets ledare, Annie Lööf och förre partiledaren Maud Olofsson fick Hägglund en påse med texten: ”The best is yet to come”, fylld med Västerbottenost, tunnbröd och balsamvinäger.
Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé och före detta arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson, gav Hägglund en bok.
Moderaten Tobias Billström gav honom en halsduk med Moderaterna-tryck.
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin lämnade ett begagnat exemplar av Åsa Petersens bok, ”Bortom normen”.
Framtidsfunderingar
På frågan om vad Hägglund tänker göra i framtiden svarade han att han fått en del förfrågningar och anbud, men att han inte bestämt sig än.
– Det är nog bra att ta det lite lugnt ett tag framöver. Det hinner rinna mycket vatten under broarna innan ett beslut måste tas. Men en sak är helt klar. Det kommer definitivt inte bli ett jobb som har med politik att göra, sa Göran Hägglund.
Tommy Wiberg