Kristdemokraten, nr 4/2014 – publikt

2014-01-24

Veckans ledare och aktuellt reportage:
Ledare: Bostadsegoistens många ansikten
Artikel: Home-Start är med och skapar ordning i kaos

Klicka på omslaget! (kräver prenumeration och inloggning)

Ledare: Bostadsegoistens många ansikten

Att det minsann gärna får byggas, men bara inte just här där jag är, maskerar möjligen oviljan till avkall på den egna bekvämligheten.

LEDARE. Det finns två polära röster som med jämna intervaller höjs i bostadsbristdebatten. Den ena påpekar med varierad emfas att det måste byggas mer, allt medan den andra säger att det för all del kan behövas byggas mer, bara inte just här, i mitt bostads-, när- eller naturområde.
I dagarna har Stockholm, vars inflyttningstakt och kombinerade bostadsbrist stundtals kan tyckas närmast tragikomisk, nåtts av beskedet att 140 000 nya bostäder planeras byggas under de närmaste 15 åren.
För en stad där unga under många år haft svårt att etablera sig på bostadsmarknaden, där illegal försäljning av hyreskontrakt är allmänt förekommande och unga familjer bor allt trängre, är det, kort sagt, goda nyheter. Det borde åtminstone vara det.

Bygg inte på min bakgård
Invändningar mot bostadsbyggandet är dock inte riktigt så svåra att hitta som man skulle kunna önska, de återfinns i alla läger, från höger till vänster.
Danderydspolitiker menar på fullaste allvar att deras kommun är i princip fullbygd och enskilda medborgare beklagar sig över att överklassens grönområden minsann inte finns uppe på förhandlingsbordet eller att de nu inte kommer att kunna sitta vid köksbordet och dricka sitt eftermiddagskaffe samtidigt som de ser barnen i pulkabacken. Obeskrivligt tragiskt. Verkligen. Ovanstående exempel rör vanliga bostadshus men liknande sorters respons återfinns även då det gäller flyktingförläggningar och gruppboenden.
I somras kunde Aftonbladets läsare ta del av de reaktioner som följde Glasberga kommuns beslut att bygga ett LSS-hem, (AB 31 juli 2013): ”Om detta går igenom och ni väljer att bygga detta LSS-boende precis intill vår tomt så har vi absolut planer på att sälja och röra oss vidare mot ett riktigt villaområde.” ”Dessa mentalt nedsatta personer är inte en trygg omgivning för varken oss eller våra barn och grannar.” ”Vi kommer inte att våga ha våra barn lekande utomhus om inte vi är med dem för vi vågar inte riskera att någon av dessa, stackars mentalt störda ungdomar, som behöver all hjälp som de kan få, detta kan de få däremot någon annanstans, skulle göra något som de inte kan styra över så som att gud förbjude kidnappa, våldföra sig på barn i området /…/”. För att nämna några exempel.

Dela med dig
Oberoende av hur vi motiverar vår ”not-in-my-backyard”-inställning – det vill säga att det minsann gärna får byggas, bara inte just här, där jag är – maskerar det föga den bakomliggande, genanta oviljan till avkall på någon form av egen bekvämlighet eller preferens, även om det skulle vara till många andras stora fördel. Tänk: ”Den här spaden och hinken är bara min, och jag tänker minsann inte dela med mig!”
Men möjligheten att fatta välavvägda, medvetna beslut som inte gynnar oss själva utan istället vår nästa, är faktiskt både en mänsklig gåva och skyldighet. Det ska man kanske tänka på, nästa gång kommunens byggplaner riskerar att skymma sikten över pulkabacken.

Anna Close

REPORTAGE.

Home-Start är med och skapar ordning i kaos

I Alingsås kan småbarnsfamiljer få hjälp när vardagslivets sysslor och krav blir övermäktiga. Mamma Susanne svalde stoltheten och sökte hjälp från kommunen. För henne och barnen betyder tre timmars stöd i veckan oerhört mycket.
TEMA FAMILJ. Susanne och Erik bor på landet utanför Alingsås med sina tre barn, fyra, två och ett halvt och ett år gamla. Tidigare hade Erik ett arbete som gjorde att han var borta hemifrån flera veckor i sträck. Susanne har bland annat haft möbelbutik. Men när hon blev gravid med sista barnet fungerade inte livspusslet och Erik saknade familjen. Han sa upp sig och startade företag som han är i färd med att bygga upp, sju dagar i veckan. Susanne som är föräldraledig har huvudansvaret hemma. Till våren eller efter sommaren ska hon börja arbeta igen.
Men nu är det hem och barn som gäller. Ett stort hus med trädgård kräver sitt, och det sociala nätverket är begränsat. Grannarna är få och mormor har egen firma.
– Om något skulle hända kan jag få hjälp, säger hon, men i vardagen finns ingen avlastning.
Till sist blev situationen henne övermäktig. Att barnen ofta vaknar på natten gjorde inte orken större. Hon var jämt trött.
– Jag grät varje dag före lunch och undrade hur jag skulle klara av dagen tills barnen somnade på kvällen, säger hon.
– Jag valde mellan att vika tvätt och ha tre skrikiga ungar omkring mig, eller att vara med barnen och låta bli att städa och hålla ordning.Både och fanns det varken tid eller ork för.

För barnens skull
På Öppna förskolan fick hon höra talas om Home-Start som erbjuder stressade småbarnsfamiljer några timmars avlastning i veckan.
– Det var inget för mig, tänkte jag. Vi har ju valt att ha det så här, och jag var för stolt för att söka hjälp.
Men så småningom ändrade hon sig.
– Jag insåg att jag måste kontakta Home-Start, för barnens skull.
Susanne berättar att hon nästan kände sig för trött för att ens orka med att ta emot en främmande människa i sitt hem, men när Gun, en pensionerad lärare som arbetar ideellt som familjekontakt, första gången klev över hennes tröskel så kände hon att de skulle passa för varandra. Och så är det.
Nu kommer Gun tre timmar i veckan, och bara vetskapen gör att Susanne kan låta bli att stressa upp sig över tvätthögen som växer och dammtussarna i hörnen. Hon vet att hon kan ta tag i det när Gun kommer.
Gun betyder också mycket för barnen, och fokuserar på dem. Hon kan ta sig an två så att Susanne kan gå en promenad i skogen med den tredje, till exempel.
Fyraåringen ser fram emot Guns besök. När hon kommer har han ofta valt de böcker han vill att hon ska läsa, och lagt fram sin overall om han vill att de ska gå ut.
Guns insatser varierar efter Susannes behov. Det händer att hon tar hand om barnen medan Susanne lägger sig och vilar.
Att regelbundet träffa en annan vuxen som kan ge stöd och uppmuntran har betytt mycket för Susanne, som för det mesta är ensam med sina tre små om dagarna. Att Home-Start ställer upp är positivt för hela familjen.

Maria Wilhelmson